Tudnivalók a kisbéri ménvizsgákról

2018-ban megváltozott a kisbéri-félvér mének ménvizsga-rendszere. A kódex teljes szövege a Rendezvények/Ménvizsgák/Ménvizsga-kódex menüben olvasható, a legfontosabb információkat az alábbiakban olvashatják.

  • A ménvizsga két lépcsős lesz (beutaló és STV) az eddigi 3 lépcsőssel szemben (beutaló, STV I és STV II).
  • Nagyobb hangsúlyt kap a szervezeti szilárdság vizsgálata, tehát a vizsgán terepszakasz is lesz.
  • Legkorábban 4 éves korukban tehetnek vizsgát a fedezőmén-jelöltek.
  • Egyszerűsödik, átláthatóbb lesz a pontozási rendszer.

Ménvizsgára csak olyan ménjelölt kerülhet, amelyet a fajtatenyésztő egyesület beutalt. Ménvizsga-beutaló országos tenyészszemlén vagy központi ménszemlén adható ki, 3 évet betöltött ménjelöltekre. Amennyiben megszerezték a beutalót, legkorábban 4 évesen tehetik le a ménvizsgát. 

A beutalóhoz szükséges tenyészszemlén az általános követelmények megegyeznek a szokásos tenyészszemle-követelményekkel. A ménjelölteknek ezen kívül kötelező a szabad mozgásbírálat és szabadonugratás (részleteket ld. a tenyészszemléknél).

Kérjük, aki mént szeretne vizsgára készíteni, feltétlenül tanulmányozza a kiírást.

Azon méneknek, amelyek az előző rendszerben tették le az STV I vizsgát, az STV II teljesítése továbbra is kötelező, de a tulajdonos választhat az új vagy a régi rendszerű vizsga között. A ló korának megfelelő sportteljesítmény igazolása esetén a tulajdonos írásbeli kérésére a Tenyésztői Bizottság az STV II-től eltekinthet.

Belépés

Aki regisztrál a honlapon, az elsők között fog értesülni az egyesülettel kapcsolatos hírekről.

Látogatók

Oldalainkat 84 vendég és 0 tag böngészi