Bevezetés

Lassan 30 éve, az 1989-es rendszerváltással szinte egyidejűleg az állam átadta a fajtatenyésztés feladatait a fajtatenyésztő egyesületeknek. Az addigi erős központi irányítás helyett hirtelen megnyílt a világ, egyre több magántenyésztő vett lovat, és lelkesen vetettük bele magunkat a fajtatiszta tenyészanyag keresésébe, a fajták, vonalak, kancacsaládok visszaállításába.

A folyamat azóta is tart.

Bővebben: Bevezetés

Gyakorlat – fedeztetés, termékenyítés

A legtöbb kancatartóban egyszer megérik az a gondolat, hogy most jött el a gyermekvállalás ideje. Régebben ezt a tevékenységet az anyagi haszonszerzés motiválta („ne álljon má’ itten üresen, legalább egy csikót adjon minden évben”), ma inkább a szentimentalizmus („Csinosnak mindenképpen kell egy csikó, ha nem lesz utóda, egy csodával lesz szegényebb a világ”).

Első körben – mint tenyésztő és méntartó - a lehető leghatározottabban mindenkit megpróbáltam lebeszélni a csikóztatásról. A lótartók nagy részénél nincsenek meg az alapvető feltételek egy csikó felneveléséhez: mozgástér, társaság, hozzáértés. Mivel a lebeszélés az esetek 99%-ban sikertelen volt, inkább megpróbálok segíteni.

Bővebben: Gyakorlat – fedeztetés, termékenyítés

OMÉK eredmények

fernando

A képen Fernando Királylány a 2015-ös OMÉK bronzérmes kancája.

Tenyésztője és tulajdonosa: Galambos János, Füzesgyarmat.

A kisbéri-félvér lovak 1950-2017 közötti OMÉK eredményei megtekinthetők itt.

Mi végre tenyésszünk

Ezt a cikket Dr. Pataki Balázs 2007-ben írta, de még most is aktuális és elgondolkodtató.

Mi végre tenyésszünk lovat?

(gondolat-ébresztő a tenyésztési idény kezdetén…)

Magyarország lóállománya az 1980-as évek végén 80 ezer körül mozgott.  A rendszerváltás idején a földterület-kárpótlások, az ebből keletkező új remények, s nem utolsósorban nosztalgiák hatására az állomány növekedni kezdett. Erre az időre datálódik a tenyésztő egyesületek megalakulása; egyre több, más szakmából élő, de lószerető ember kezdett el lovat tartani, tenyészteni. Közel egy évtizeden keresztül a ló volt az az állatfaj, melynek a létszáma, szervezett tenyésztőinek és törzskönyvezett egyedeinek száma is fokozatosan növekedett, miközben az összes egyéb gazdasági állat állománya (a kecske kivételével) soha nem látott mélypontra süllyedt.

Bővebben: Mi végre tenyésszünk

Belépés

Aki regisztrál a honlapon, az elsők között fog értesülni az egyesülettel kapcsolatos hírekről.

Látogatók

Oldalainkat 41 vendég és 0 tag böngészi